Gücümüzü teknolojiden alıyoruz !
Ekstrüzyon yöntemi, çubuk, profil, boru, tel ve diğer kalın cidarlı profillerin biçimlendirilmesinde kullanılan önemli bir plastik şekil verme yöntemidir. İstenilen şekli elde etmek için tasarlanmış kalıbın ısıtılması ve presin kovanının önüne yerleştirilmesinin ardından, kontrollü ısıtılmış alüminyum biyeti, zımbanın uyguladığı basınçla kalıbın içinden geçerek istenilen profilin çıkması sağlanır. Profil konveyörde soğutulur ve istenen boyda kesim işlemine tabi tutulur. Kesilen profiller termik fırınında yaşlandırma işlemine tabi tutularak sertleştirilir. Ekstrüzyon yöntemi ile üretilen profillerin kullanım alanlarını sıralamak gerekirse; İnşaat sektörü ve mimari uygulamalar (kapı, pencere, cephe v.b.), araçlar (otomobil, gemi, uçak, tren), elektrik, gıda ve kimya endüstrileri sayılabilir.
Grafik tasarımcı; web siteleri, reklamlar, kitaplar, dergiler, posterler, bilgisayar oyunları, ürün ambalajları, afişler, kurumsal iletişim ve kurumsal kimlik gibi çeşitli ürün ve faaliyetlerin görsel tasarımını yapar. Grafik tasarımcı, belirli bir mesajı, fikri veya konsepti görsel olarak iletmek için pazarlama ve yaratıcı departmanların diğer üyeleriyle birlikte çalışır.
Flekso baskı sistemi, esnek kalıp ve solvent bazlı mürekkep kullanılan rotatif veya tabaka baskı yapabilen, yüksek baskı tekniği olarak tanımlanmaktadır. Flexo baskı makinelerinin ivedi gelişen teknolojisi ile birlikte, likit mürekkeplerdeki gelişmeler, CTP teknolojisi, kauçuk klişelerden fotopolimer klişeye geçilmesi, aniloksların, mekanik engrevingten lazer engreving ve seramik kaplamaya evrilmesi fleksoyu daha tercih edilebilir duruma getirmiştir. Aniloks kalitesinin artması da mürekkep sıyırıcı bıçaklarında (Dr. Blade) uzun ömür ve yüksek sıyırma şartı aranmasına neden olmuştur. Uzun süreli fotografik baskıda silindir çelikten üretilen aniloksa kaplanan özel bir seramik bıçak cinsi geliştirilmiştir.
Laminasyon, kullanıldığı sektörlerdeki ürünlerin daha kaliteli, daha sağlam, daha dayanıklı ve daha modern olmasını sağlayan bir teknolojidir. Kısaca; birbirinden farklı birden fazla materyalin ısı ve/veya bir çeşit yapıştırıcı yardımıyla, basınç uygulanarak bir araya getirilmesidir. İşlem öncesi elde pek çok katman bulunur ve bu işlem yapıldıktan sonra ortaya tek katmanlı bir ürün çıkar. “Lamine” kelimesi de bu işlem ile ilgilidir. Bu işlemin uygulanması sonucu elde edilen tüm ürünlere “lamine” denir. Örneğin “lamine parke”.
Dilimleme terminolojisi, kütükleri daha küçük parçalara böldükleri eski testere değirmenlerinin eski günlerine atıfta bulunmaktadır. Ayrıca bu testere değirmenlerini demir çubukları daha küçük parçalara ayırmak için kullanacaklardı. Bugünün tanımına göre, dilme, bir malzeme bobininin daha dar ölçülerdeki daha küçük bobinlere bölündüğü bir işlemdir. Potansiyel iş parçaları seçici olarak incedir (0,001 ila 0,215 inç) ve levha veya rulo şeklinde işlenebilir. Dilme, yüksek üretkenliği ve yönetebileceği malzemelerin çok yönlülüğü nedeniyle diğer yöntemlere pratik bir alternatif olarak kabul edilir.
Konfeksiyon sektörü, elbise üretim sürecinde, hazır giyim eşyası diken, aksesuar ve paketleme gibi son işlemlerin uygulandığı, seri üretim yapan sanayi koluna verilen genel isimdir. Kumaşların çeşitli ve belli ölçülerde kesildiği, dikiş işlemlerinin yapıldığı ve aksesuar, etiket gibi tüm parçaların eklenip tüketime hazır hale getirildiği endüstri koludur.
Başlangıçta polivinil klorürden (PVC) üretilen streç filmler, plastikleştirici olarak kullanılan bazı ajanların, yağlı yiyeceklere nüfuz ederek sağlığa zararlı olabileceği kaygısıyla, günümüzde düşük yoğunluklu polietilen (LDPE) malzemeden, VLMF PVC malzemeden ve polimerize plastiklerden üretilmektedir.
Geri dönüşüm terim olarak, kullanım dışı kalan geri dönüştürülebilir atık malzemelerin çeşitli geri dönüşüm yöntemleri ile ham madde olarak tekrar imalat süreçlerine kazandırılmasıdır.[1] Tüketilen maddelerin yeniden geri dönüşüm halkası içine katılabilmesi ile öncelikle ham madde ihtiyacı azalır. Böylece insan nüfusunun artışı ile paralel olarak artan tüketimin doğal dengeyi bozması ve doğaya verilen zarar engellenmiş olur. Bununla birlikte yeniden dönüştürülebilen maddelerin tekrar ham madde olarak kullanılması büyük miktarda enerji tasarrufunu mümkün kılar. Örneğin, yeniden kazanılabilir alüminyumun kullanılması alüminyumun sıfırdan imal edilmesine oranla %35'e varan enerji tasarrufu sağlamaktadır. Atık malzemelerin ham madde olarak kullanılması çevre kirliliğinin engellenmesi açısından da önemlidir. Kullanılmış kâğıdın tekrar kâğıt imalatında kullanılması hava kirliliğini %74-94, su kirliliğini %35, su kullanımını %45 azaltabilmektedir. Örneğin bir ton atık kâğıdın kâğıt hamuruna katılmasıyla 8 ağacın kesilmesi önlenebilmektedir.